Heldere robijnrode cranberries zijn heerlijk tijdens de koude wintermaanden. De heerlijke zure smaken geven een vonk aan ontbijtkoekjes, ontbijtgranen, jam en natuurlijk de traditionele cranberrysaus bij het kalkoendiner!

Wist je dat cranberries rijk zijn aan vitamines en antioxidanten, waardoor ze een essentiële superfood zijn? Laten we eens kijken naar de vele gezondheidsvoordelen van cranberries en de beste manieren om ze aan ons dieet toe te voegen.

cranberrysupplementen

Hier zijn drie voordelen
van cranberry-supplementen!

1. Houdt urineweginfecties in toom

Als u ooit een urineweginfectie (UTI) heeft gehad, weet u hoe ongemakkelijk en pijnlijk het kan zijn. Het brandende gevoel, de sterke drang om vaker te plassen en de lichte koorts bij ernstige infecties maken de ervaring behoorlijk afschuwelijk!
Helaas behoren urineweginfecties tot de meest voorkomende infecties, vooral bij vrouwen. Studies tonen aan dat 50-60% van de vrouwen minstens één keer een urineweginfectie zal ervaren, terwijl 20-30% tijdens hun leven terugkerende infecties zal ervaren.
Cranberries zijn al jaren een huismiddeltje om urineweginfecties te voorkomen. Dit komt omdat ze rijk zijn aan proanthocyanines, waardoor schadelijke bacteriën zoals E.coli zich niet kunnen hechten aan de cellen die langs uw urinewegen lopen, zoals de urethra en de blaas.

Zodra de bacteriën zich niet aan de cellen kunnen hechten, is de kans kleiner dat ze deze binnendringen en infecties veroorzaken. Onderzoek wees uit dat mensen die elke dag gedurende twee maanden cranberrysupplementen gebruikten die ten minste
36 mg proanthocyanines bevatte, een significante daling van de frequentie van UTI’s, vertoond vooral bij vrouwen.

Dit is goed nieuws voor zowel ons als onze artsen, want als urineweginfecties effectief worden voorkomen, kunnen we het frequente gebruik van antibiotica voor deze infecties verminderen.

2. Voorkomt ontstekingen en cel beschadiging 

Cranberries zijn ook een rijke bron van antioxidanten zoals flavonoïden, anthocyanines, catechine
en triterpenoïden. Cranberry bevatten zelfs meer antioxidanten dan veel ander fruit en bessen.
Deze neutraliseren chemicaliën die vrije radicalen worden genoemd en waarvan bekend is dat ze cellen en weefsels in ons lichaam beschadigen, waardoor veroudering en ontstekingen ontstaan. Vrije radicalen worden ook in verband gebracht met hartaandoeningen en diabetes.
De gezondheidsvoordelen van cranberry-supplementen worden verergerd bij het gebruik van gevriesdroogde en poedervormige bessen. Uit onderzoek blijkt dat supplementen een hogere concentratie antioxidanten bevatten dan verse cranberries en andere producten zoals sauzen of gelei.

3. Houdt het hart gezond

Ons risico op hartaandoeningen neemt toe wanneer ons slechte cholesterolgehalte (lipoproteïnen met lage dichtheid) stijgt en het goede cholesterolgehalte (HDL of lipoproteïne met hoge dichtheid) daalt.
Studies tonen aan dat cranberrysupplementen LDL verlagen en HDL verhogen om ontstekingen te verminderen. Dit voorkomt dat cholesterol zich bindt aan de binnenwanden van de bloedvaten en dikke plaques vormt. De plaques blokkeren de bloedstroom door de vernauwde bloedvaten, waardoor het risico op hartaanvallen toeneemt.
Met de juiste hoeveelheid cranberrysupplementen kunnen we ons cholesterolgehalte onder controle houden.

Een punt van aandacht!

Voordat u cranberry-supplementen gebruikt, moet u weten of ze geschikt voor u zijn. Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor salicylzuur, dat wordt aangetroffen in aspirine. Degenen die allergisch zijn voor aspirine, kunnen cranberries mogelijk ook niet goed verdragen. De bessen zijn ook rijk aan oxalaten, wat het risico op nierstenen kan vergroten.

Conclusie:

Met alle bewezen gezondheidsvoordelen van cranberry-supplementen, is het geen wonder dat deze kleine maar machtige rode bes zijn weg heeft gevonden naar onze lijst met superfoods!

Meer van dit soort berichten?

Ontvang leuke weetjes, tips & kortingsacties via onze nieuwsbrief. Schrijf je in en wij houden je op de hoogte.